Σάββατο 19 Μαΐου 2012

The Rocky Horror Picture Show: Τρόμος και ψηλοτάκουνα!

Είδος: Καλτ!

Ξεκινώντας θα θελα να ξεκαθαρίσουμε τί ακριβώς σημαίνει ο όρος "καλτ ταινία". Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια(...), καλτ θεωρείτε μία ταινία με εξ αρχής περιορισμένο κοινό, περίεργη πλοκή, συνήθως επιστημονικής φαντασίας σε συνδυασμό με στοιχεία τρόμου. Το καλτ παίζει με την αντίληψη σου για την πραγματικότητα, σου δείχνει εικόνες που δύσκολα τις δέχεται η λογική σου και σε παιδεύει να τις χωνέψεις. Μπορεί να γελάσεις, μπορεί να αηδιάσεις, μπορεί και να τρομάξεις. Αν είσαι φίλος του καλτ, το κάνεις θρησκεία και αν το μισείς, το απεχθάνεσαι.

Το Rocky Horror Picture Show είναι κλασσικό καλτ. Το είδα με κάποια μικρή επιφύλαξη για το τί θα αντικρίσω, παρά την συμπάθεια μου για το είδος. Είχα ακούσει γι' αυτό αλλά δεν πίστευα τίποτα μέχρι που το είδα.

Ο Dr. Frank-N-Furter ποζάρει
Ένα νιόπαντρο τυπικό αστό ζευγάρι, ο Brad Majors (Barry Bostwick) και η Janet Weiss (Susan Sarandon), λόγω κακοκαιρίας καταφεύγουν σε έναν πύργο στο δάσος και ζητούν βοήθεια. Ο παράξενος και ανατριχιαστικός μπάτλερ,  Riff-Raff (Richard O'Brien), τους προσκαλεί μέσα για να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο. Αντί αυτού το ανυποψίαστο ζευγάρι αντικρίζει μία φαινομενικά αθώα συνάθροιση, που μετά από λίγο μετατρέπεται σε ένα ξέφρενο πάρτυ, με την εμφάνιση του κυρίου του πύργου και εκκεντρικού τραβεστί επιστήμονα Dr. Frank-N-Furter (Tim Curry). Πρόκειται για reunion μιας ομάδας "Transylvanians" με αφορμή τα αποκαλυπτήρια της νέας δημιουργίας του επιστήμονα, που δεν είναι άλλη από... τον Rocky, έναν ξανθό εραστή με απολλώνιο κορμί που δηλώνει φυσικά απόλυτη αφοσίωση και έρωτα στον δημιουργό του. Ο Brad και η Janet υποκύπτουν από ευγένεια στις παρακλήσεις του οικοδεσπότη τους να διανυκτερεύσουν εκεί, χωρίς να φαντάζονται φυσικά τί τους περιμένει.

Ο σκηνοθέτης Jim Sharman θέλει να διασκεδάσει τολμηρά το κοινό και το καταφέρνει. Τραγούδια και χορευτικά γεμάτα χιούμορ και θεατρικότητα, καυστικότητα και σάτιρα πάνω σε θέματα όπως η gay κοινότητα, ο γάμος και το σεξ, ανοιχτόμυαλη προσέγγιση που ξαφνιάζει, αν σκεφτείς ότι η προβολή της στις αίθουσες ξεκίνησε το 1975. Παρ' όλα αυτά η ταινία, που αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου Βρετανικού θεατρικού μιούζικαλ που δημιούργησε ο Richard O'Brien, στα τέλη της δεκαετίας του '70 γνώρισε την αγάπη του κοινού στις σκοτεινές αίθουσες σε μεταμεσονύκτιες προβολές. Μέχρι σήμερα θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς μεταμεσονύκτιες ταινίες όλων των εποχών, και όχι άδικα.

Ο Rocky και η Janet σε... οχι και τόσο προσωπικές στιγμές
Μια νύχτα γεμάτη χορό, τραγούδι, γόβες, ζαρτιέρες και υπερθέαμα μαζί με περίεργα ερωτικά τρίγωνα και μοχθηρά κόλπα. Ένα ιντερλούδιο που κάτι θυμίζει από τον θρύλο του Κόμη Δράκουλα και του Φρανκενστάιν και που μας μεταφέρει σε μια βραδιά σε ένα διαφορετικό Moulin Rouge. Η ταινία αποτελεί φόρο τιμής στη κινηματογραφική επιστημονική φαντασία των 50s και στο κλασσικό τρόμο των 30s, περιτυλιγμένη με μια 70s ελευθεριότητα. Η λογική σταματά εκεί που αρχίζει ο σουρεαλισμός και η σεμνοτυφία καταπατάται από ένα ενήλικο τολμηρό χιούμορ και ένα πονηρό κλείσιμο του ματιού. Χωρίς ταμπού και σεξουαλική ταυτότητα.

Μετά από 37 χρόνια κυκλοφορίας της, το Rocky Horror Picture Show βρίσκεται ακόμα στα charts των πιο σημαντικών ταινιών, πράγμα που δεν θα συνέβαινε αν δεν ήταν δομημένο πάνω στο εξαιρετικό soundtrack των Richard OBrien και Richard Hartley. Glam-rock ύμνοι και pop κομμάτια τα οποία συνθέτουν μια τρελή ατμόσφαιρα και φωνάζουν απελευθέρωση, ηδονισμό και αταξία. Μια rocknroll παράσταση που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου, με έναν υπέροχο Tim Curry, στα ωραία νιάτα του, να σου δείχνει πόσο του πάνε τα κραγιόν και η λουστρίνι γόβες.

Δεν μπορώ να σου εγγυηθώ ότι το Rocky Horror Picture Show θα σου αρέσει. Σίγουρα όμως θα σε ξαφνιάσει. Α! ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην την δεις αν δεν αντέχεις το θέαμα ενός άντρα με εσώρουχα και ψηλοτάκουνα.


Σε όλους αρέσει να δοκιμάζουμε την τούρτα με το δάχτυλο, πριν την απολάυσουμε... Δοκίμασε λοιπόν! ;-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου