Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Turn me on, Dammit!

... ή αλλιώς "Άναψέ με!" μας λέει η 15χρονη Άλμα που ζει σε μια ασήμαντη κωμόπολη, κάπου στα φιόρδ της Νορβηγίας. Η γλυκιά Άλμα είναι ερωτευμένη με τον Άρτουρ, τον ωραίο του σχολείου, και μέσα στην έξαψη της εφηβείας το μόνο που θέλει είναι να κάνει σεξ, σεξ, σεξ!

Νιώθοντας για πρώτη φορά τα ερωτικά σκιρτήματα και την σεξουαλική επιθυμία αντιδρά και εκτονώνεται κάπως άτσαλα. Μέσα από φαντασιώσεις και πειραματισμούς προσπαθεί να μάθει και να ικανοποιήσει αυτήν την επιθυμία. Το πρώτο άγγιγμα και το πρώτο φιλί από τον αγαπημένο σου, μια μικρή τολμηρή κίνηση που θα οδηγήσει στο αναπόφευκτο, το ποθητό. Αν έχεις περάσει την γλυκιά ηλικία των 15-16 καταλαβαίνεις πως νιώθει. Οι ορμόνες τρελαίνονται και το μόνο που θες είναι να το... βγάλεις από μέσα σου. Μετά όμως από μια παρεξήγηση με τον Άρτουρ τα πράγματα περιπλέκονται, η μικρή μας ηρωίδα γίνεται περίγελος και καταφέυγει σε άδοξες λύσεις, που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την θέση της μητέρας της.

Η σκηνοθέτις της ταινίας Γιάνικε Σίσταντ Γιάκομπσεν δημιουργεί μια γλυκόπικρη και τόσο αληθινή ιστορία και μας την δίνει με τον πιο ευαίσθητο και προσεγμένο τρόπο. Δύσκολο θέμα, αμήχανες αντιδράσεις, ίσως και ταμπού σε κάποιες κοινωνίες, κακοειπωμένο σε άλλες ταινίες (βλ. American Pie, Clueless). Αλλά η οπτική της Γιάκομπσεν, χωρίς καμία χυδαιότητα, μας οδηγεί σωστά στα απόκριμνα μονοπάτια της εφηβείας και της αναπτυσσόμενης γυναικείας φύσης. 


Η Γιάκομπσεν δεν ήταν μόνη της σε αυτό. Αν δεν είχε δίπλα της φρέσκα πρόσωπα όπως την Έλεν Μπέργκσόλμ ως Άλμα, η ταινία δεν θα είχε αυτή την πνοή φρεσκάδας και αληθειας που έχει. Πέρα όμως από τα πρόσωπα, σημασία έχει και η μουσική. Ποπ-ροκ κομμάτια των σκανδιναβικών συγκροτημάτων Efterklang, Elias and the Wizzkids και Kings of Convenience ντύνουν ιδανικά την ταινία δίνοντας την δύναμη και την ενεργητικότητα που χρειάζεται.

Η ταινία βραβεύτηκε για το σενάριό της στο Tribeca Film Festival και ως το καλύτερο σκηνοθετικό ντεμπούτο στο φεστιβάλ της Ρώμης, ενώ προβλήθηκε και στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη με θερμή υποδοχή από τους κριτικούς.

Τίποτα δεν είναι σίγουρο στην εφηβεία. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι θα βρεις σίγουρα ένα κομμάτι του δικού σου εαυτού στην ταινία και θα ταυτισεις σκέψεις και καταστάσεις. Απλά σκέψου... ποτέ μην γυρνάς την πλάτι στον 15χρονο εαυτό σου! :)



Πάρε μια μικρή δόση εφηβείας στο trailer παρακάτω! 


4 σχόλια:

  1. Ευρωπαϊκός κινηματογράφος... επιτέλους! θα του ρίξω μια ματιά Μαρία και θα σε επαινέσω μετά... ή μπορεί και τώρα, γιατί φαίνεται ενδιαφέρουσα η ταινία! καλή ψαριά (το λέω με επιφυλάξεις), αλλά σίγουρα καλή κίνηση το να τη βρεις και να δουλέψεις πάνω της...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστω πολυ Daemonick αν και πρόωρα! Καλύτερα δες την και πράξε αναλόγως!! Αν και πιστευω οτι θα σου αρεσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι θα βρεις σίγουρα ένα κομμάτι του δικού σου εαυτού στην ταινία και θα ταυτισεις σκέψεις και καταστάσεις"

    =_= Challenge accepted.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμμμμ... Ισως εισαι εξαιρεση στον κανονα... Δεν θα φταιω εγω αν δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση σου!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή